Siirry suoraan sisältöön

Mittausasema SMEAR II

Hyytiälän metsäasema on Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan alainen yksikkö, jonka toimintatarkoitus on mahdollistaa metsäylioppilaiden kenttäkurssit sekä tieteellinen tutkimus kenttäoloissa. Tutustu mittauksiin alla olevasta SMEAR II alueen kartasta.

Hiiliaineistomme on kerätty SMEAR II ainevirtaama-asemalta, joka perustettiin Hyytiälän metsäasemalle vuonna 1995 tarkoituksena tutkia pitkäaikaisten seurantojen avulla metsikön toimintaa ja metsän vuorovaikutuksia ilmakehän kanssa. Perustamisensa jälkeen asema on kasvanut nopeasti, ja tällä hetkellä se on maailman johtavia ainevirtaama-asemia. Valtavan mittausaineiston avulla saadaan tietoa myös ilmastonmuutoksen vaikutuksista boreaalisen alueen metsiin.

Asema kokoaa yhteen metsäekologeja, fyysikoita, meteorologeja ja kemistejä. Erityisen tunnettu mittausasema on prof. Markku Kulmalan johtaman aerosolitutkimuksen ansiosta. SMEAR II-asemalla toimii Suomen Akatemian rahoittama Ilmakehän koostumuksen ja ilmastonmuutoksen fysiikan, kemian, biologian ja meteorologian huippuyksikkö ja lukuisia kansainvälisiä tutkimushankkeita. Se on myös osa eurooppalaisen tutkimuksen infrastruktuurin kehityshanketta, ICOSia. Aseman aineistoista julkaistaan vuosittain noin 50 artikkelia kansainvälisissä vertaisarvioiduissa tieteellisissä sarjoissa.

SMEAR II-metsikön metsätyyppi on VT (puolukkatyyppi), eli  viljavuudeltaan Suomen yleisintä maaperätyyppiä. Vallitseva puulaji on mänty (Pinus sylvestris). Kuusia ja lehtipuita kasvaa lähinnä alikasvoksena. Metsikössä kasvaa noin 700 mäntyä hehtaarilla. Kuvaamamme hiilipuu on metsikössä keskikokoinen mänty. Tällä hetkellä se on 17 m pitkä ja latvuksen neulasmassa on noin 5 kg.

Aseman mittausaineistoa voit ladata ja katsella päiväkohtaisesti SmartSMEAR-sivuilla.