Siirry suoraan sisältöön

Ympäristötekijät

Biologisten prosessien kuten yhteyttämisen ymmärtämiseksi ja ennustamiseksi prosesseihin vaikuttavien ympäristötekijöiden tunteminen on välttämätöntä.

Maapallon liike aurinkoon nähden aikaansaa voimakasta vaihtelua ympäristöolosuhteissa. Auringon säteilyn vaihtelu vuoden ja vuorokauden aikana ajaa ilman lämpötilan, maaperän lämpötilan sekä ilman kosteuden vaihtelua: lämpötila seuraa auringonvalon vaihtelua viiveellä, kun taas esimerkiksi vuorokauden minimilämpötila määrää ilmankosteuden.

Valo ajaa myös meri- ja maaekosysteemien toimintaa, mikä taas vaikuttaa hiilidioksidipitoisuuteen. Pääasiallisesti hiilidioksidipitoisuuden vaihtelu ei kuitenkaan ole valon ajamaa, vaan siihen vaikuttaa ihmistoiminta kuten talojen lämmitys pohjoisen pallonpuoliskon talvena ja muut fossiiliset päästöt.

Ympäristötekijöiden perusteita on käsitelty mm. kirjassa: Hari P, Heliövaara K, Kulmala L (Eds.) 2013. Physical and Physiological Forest Ecology. Springer Science+Business Media