Siirry suoraan sisältöön

Käyttövinkit

Tältä sivulta löydät opetusvideoita, joiden avulla pääset sujuvasti tutustumaan Hiilipuun toimintaan. Käyttöohjeiden lisäksi sivun lopussa on kiinnostavia linkkejä globaaliin hiilitasapainoon liittyen!

Hiilipuu perustuu mittauksiin, joita on tehty Hyytiälän metsäasemalla vuodesta 2008 alkaen. Hiilipuu-animaatio näyttää sinulle, kuinka suomalainen mänty sitoo hiilidioksidia ympäristöolosuhteiden ohjaamana. Seuraavista linkeistä pääset opetusvideoihin, jotka opastavat sinulle Hiilipuu-animaation käyttöä.

Hiilivuo-video näyttää, kuinka voit tutkia hiilivuon osatekijöitä.

Sääolosuhteet-video opastaa sinua tutkimaan ympäristöolosuhteiden vaikutuksia männyn kykyyn sitoa ilmakehän hiiltä.

Havaintohistoria-videolta näät kuinka voit tarkastella hiilivuon ja sääolosuhteiden historiaa sekä piirtää kuvaajia havainnoista.

Hiilipuu-animaation lisäksi sivustolta löytyy myös Haihdunta-animaatio, jossa voit säätää itse kasvin lehden ympäristöolosuhteita ja tarkastella lehden reagointia niihin. Ympäristöolosuhteiden säätäminen tapahtuu animaation alapuolella olevien liukusäätimien avulla. Mikäli et näe sivun alareunassa näitä säätimiä, pienennä sivun kokoa kunnes säätimet tulevat näkyviin. Sivun voi pienentää pikanäppäimillä:

Windows and Linux: Press Ctrl ja -.
Mac: Press ⌘ ja -

Saat tarkempaa tietoa kuvien sisällöstä viemällä hiiren osoittimen kuvan päälle (ks. kuva vasemmalla). Silloin kuvateksti tulee näyviin.

Global Carbon Project -työryhmä (GCP) julkaisee vuosittain maailmanlaajuisen hiilibudjetin ja siihen liittyvät ajankohtaiset muutostrendit.

Saat selville mm. kuinka hiilidioksidin päästöt ja pitoisuudet ilmakehässä ovat kehittyneet viime vuonna verrattuna edeltäviin vuosiin, mitkä ovat eri maiden vaikutukset kehitykseen ja kuinka merkittäviä luonnonilmiöt ovat vuotuisen hiilibudjetin kannalta. 

GCP myös ylläpitää Global Carbon Atlas -nettisivustoa, johon on koottu sovelluksia, joilla voi tutkia ja visualisoida eri lähteiden hiilivuon suuruutta.