Hoppa till innehåll

Bakgrund

Kolträd är ett samarbete mellan Atmosfär forskningscentrum (INAR), Institutionen för Skogsvetenskaper Helsingfors universitet, mjukvaruföretaget Simosol Oy och konstnären Terike Haapaoja.

Atmosfär forskningscentrum (INAR) stöder tvärvetenskaplig forskning om meteorologi och klimatförändringar. INAR fungerar som en knutpunkt för nationell och internationell forskningssamverkan och förvaltade SMEAR stationer och tillhörande forskningsprogram.

Samarbeten mellan INAR och Institutionen för Skogsvetenskaper är exceptionellt tvärvetenskaplig forskning om miljö- och klimatförändringsfrågor som rör till exempel kolbalans träd och skogar. PhD Liisa Kulmala har ansvarat för det vetenskapliga innehållet. Dr Nuria Altimir och Dr Pasi Kolari har deltagit i genomförandet av innehållet. Pasi Kolari har också expert på ekologisk modellering. Den Kolträd projektet leds av Dr Eija Juurola.

Sajten har genomförts av Simosol Oy som fokuserar på utveckling av skogsvårdsbeslutsstödssystem. Kombinationen av en hög grad av dator kunskap och skogsrelaterade beslutsfattande kompetens erbjuder ett bredare utbud av alternativ. Ivaylo Dzhedzhev byggde Kolträd animation med hjälp av partikelsystemet Flint av Richard Lord.

Grafisk formgivare Merja Jaskara har utformat den grafiska layouten.

Terike Haapaoja har design av den animering för koldioxidflödet.

Den första versionen av Kolträd finansierades av Finlands Society för skogsvetenskap och den lanserades 2009 när sällskapet firade sitt 100-årsjubileum. Utvecklingen av de nya Kolträd webbplats och Interactive Kolträd installation finansieras av Vetenskapliga information Förening.